Ardahan Valiliği
Ardahan Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Ardahan Valiliği
Ardahan Valiliği
Geçici Atık Depolama Alanı

Geçici Atık Depolama Alanı Özellikleri

  • Geçici Atık Depolama Alanının tesis ve binalardan ayrı olması, insan trafiğinden uzak, tehlikeli atıkları alacak lisanslı araçların yanaşmasına uygun bir yerde bulunması,
  • Ara depolama alanlarında oluşan atıkların günlük olarak geçici depolama alanına taşınması,
  • Geçici depolama alanında depolanan atıkların maksimum 6 (altı) ayda bir geri dönüşüme / bertarafa gönderilmesi, atık sahası bu durum dikkate alınarak boyutlandırılması,
  • Oluşabilecek yangınlara karşı her türlü tedbirin alınması, (Yangın tüpü bulundurulması v.b.)
  • Tehlikeli atıklar ile tehlikesiz atıkların birbirinden ayrı olarak toplanması, giriş kapılarının farklı olması,
  • Tehlikeli atıkların depolandığı bölümün girişinde; “Dikkat! Tehlikeli Atık” ibaresinin bulunması,
  • Etrafının kapalı, giriş kapısının kilitlenebilir olması (kilit altında tutulması), anahtarların sadece yetkili personelde bulunması,
  • Tehlikeli Atık Depolama Alanında meydana gelebilecek dökülmelere karşı kör kanal ve kör kuyu bulunması, zemin eğiminin bu kör kanala yönlendirilmesi, kör kanalın (yağışlardan etkilenmemesi amacıyla) atık sahası içerisinde konumlandırılması,
  • Zeminin beton ile kaplı olması, her bölüm için zeminin kenarlarının beton eşik ile yükseltilmesi,
  • Betonun sızdırmaz özellikte olabilmesi için; minimum 25 cm kalınlıkta kürlü beton veya bu maksatla kullanılacak çimentonun C30 (STS) standardında olması gerekir… Bu şartın sağlanamaması durumunda, beton ile toprak zemin arasına en az 1 mm’lik membran serilerek geçirimsizlik sağlanır…
  • Atıkların birbirlerinden ayrı olarak, tank ve konteynerlar içerisinde depolanması,
  • Her atık türünün depolanacağı bölme üzerinde; atık türünü belirten bir levha bulunması,
  • Tehlikeli atıkların depolanacağı bölümlerin yağışlardan korunması amacıyla üzerinin ve dört tarafının kapalı olarak inşa edilmesi gerekir. (Tel örgü şeklindeki kapatmalar yağışlardan koruma sağlamadığı için uygun görülmemektedir)
  • Tehlikesiz atıkların depolanacağı bölümlerin sadece üzerinin kapalı olması (yağışlardan korunması) yeterlidir.

Geçici Atık Depolama Alanı Örneği

   

Şekil.01 Genel Vaziyet Planı

  

Şekil.02 Yan Görünüş

 

    

Şekil.03 Ön Görünüş

*Atık sahasındaki ölçüler göreceli olarak seçilmiştir. Atık sahasının ölçüleri her tesise göre farklılık gösterebilir…

* Resimlerden tehlikeli atıkların depolanacağı bölümlerde ön kapıların tel örgü şeklinde olabileceği yorumu yapılmamalıdır. Sadece şekil olarak o desen seçilmiştir.

* Bölümler arası, arka ve yan duvarlarda beton eşik (min. 20 cm) bulunması şartıyla; sac veya yağış almayacak bir malzeme ile kapatılabilir.

* Son resimde sadece 1 no’lu bölüme tehlikeli atık depolanacağı varsayılmıştır. Eğer diğer bölümlere de tehlikeli atık depolanması planlanıyorsa; kör kanalın diğer bölümlere kadar uzatılması gerekir.

Geçici Depolama Alanlarının İşletilmesi

1. Geçici depolama alanında atıklar birbirleriyle karıştırılmadan depolanır. Geçici depolama alanında tehlikeli ve tehlikesiz atıklar ayrı olarak depolanır. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklar aynı konteynerda depolanmaz.

2. Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticileri, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri için geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için İl Müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama izni İl Müdürlüğü tarafından süresiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izni yenilenir.

3. Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticileri depolama izninden muaf olsa dahi “Geçici Depolama Alanı Fiziki Özellikleri”ni sağlamakla mükelleftir.

4. Geçici depolama alanına alınan her bir atık etiketlenir. Etiket üzerinde; a) Atığın atık kodu, b) Tehlikeli atık olup olmadığı, c) Tehlikeli atıklar için atığın tehlikelilik özellikleri ve riskleri, ç) Atığın depolama alanına giriş tarihi bilgileri yer alır.

5. Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi kapsamında sigorta yaptırma yükümlülüğü olan geçici depolama alanları için miktara bakılmaksızın mali sorumluluk sigortası yaptırılır. Mali sorumluluk sigortası olmayan tesislere geçici depolama izni verilmez. Geçici depolama alanları/konteynerları için yaptırılan mali sorumluluk sigortaları her yıl yenilenerek il müdürlüğüne sunulur.

6. Tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 180 gün süreyle geçici olarak depolanır. Tehlikesiz atıklar ise geçici depolama alanında en fazla 1 yıl süreyle geçici olarak depolanır. Belirtilen süreler dolmadan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir.

7. Depolama alanı girişinde atıklara ilişkin föy tutulur. Föyde; a) Giriş yapan atığın miktarı, b) Giriş yapan atığın cinsi/kodu, c) Giriş yapan atığın giriş tarihi, ç) Çıkış yapan atığın miktarı, d) Çıkış yapan atığın cinsi/kodu, e) Çıkış yapan atığın çıkış tarihi, e) Kontrol görevlisi imzası, bölümleri yer alır.